Sfântul Ierarh Antim Ivireanul

               PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ:

SFINȚII TREI IERARHI: VASILE CEL MARE, GRIGORIE TEOLOGUL ȘI IOAN GURĂ DE AUR” (30 ian.) și “SFINȚII IERARHI: IACHINT DE VICINA (28 oct.), ANTIM IVIREANUL (27 sept.) și GRIGORIE DASCĂLU (22 iun.), MITROPOLIȚII ȚĂRII ROMÂNEȘTI”

 

   Parohia  ortodoxă  română  din  orașul  suedez  Uppsala  a  fost  înființată  ca  urmare  a deciziei  episcopale  nr.83/2009 a Preasfințitului  Părinte  Macarie,  Episcop al  Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale  și  de  Nord.  

   Din momentul înființării și până în prezent, parohia nu are o biserică proprie. Din acest motiv, serviciile religioase s-au desfășurat în diferite spații liturgice consacrate sau special amenajate. Inițial, misiunea pastorală a fost suplinită de către PC Pr. Florin Bălan, preot slujitor la biserica din Bredang, Stockholm. Slujbele aveau loc o dată pe lună, sâmbăta, la biserica “Gottsunda Kyrka” din Uppsala. 

   Din data de 1 decembrie 2014, prin decizia episcopală nr.120/2014 a Preasfințitului Episcop Macarie, pentru parohie a fost desemnat ca preot paroh Pr. Dan-Virgil Păcurar, care a continuat slujirea în cadrul vechii locații (biserica “Gottsunda Kyrka”) timp de două luni. Mai apoi, misiunea s-a desfășurat, pentru o perioadă scurtă, la biserica ortodoxă greacă “Sf. Apostol  Pavel”  din  Uppsala.  În  momentul  de  față, slujbele sunt oficiate în incinta capelei “Gode Herdens” (Capela Bunului Păstor), situată pe strada Ulleråkersvägen nr.40A, din localitatea Uppsala.

       În  prezent,  comunitatea parohială are nucleul format și este într-o continuă dezvoltare. În cadrul slujbelor participă atât credincioși ortodocși români, cât și de alte naționalități: suedeză, sârbă, rusă, greacă, ucraineană sau americană.  Astfel,  Sfânta  Liturghie  și  celelalte slujbe sunt oficiate în limba română, dar și în suedeză sau engleză. 

       Răspunsurile la strană sunt date de domnişoara muziciană Diana Adomnicăi şi de domnul inginer Gabriel Oltean.

 

 

Începutul

Momente din timpul primei Sfinte Liturghii, oficiată la Biserica Greacă “Sf. Apostol Pavel” din Uppsala.

Sărbătoarea hramului în anul 2015

Cu ocazia serbării hramului parohiei, am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord.

Sărbătoarea hramului în anul 2016

Parohia Ortodoxă Română din Uppsala și-a sărbătorit hramul.

Sărbătoarea hramului în anul 2017

Liturghie și filantropie în parohia românească din Uppsala.

Sărbătoarea hramului în anul 2018

Sfinții Trei Ierarhi cinstiți de românii din Uppsala.

Sărbătoarea hramului de toamnă în anul 2018

Slujire arhierească în parohia românească din Uppsala

Sărbătoarea hramului în anul 2019

Hramul bisericii românești din Uppsala

Sărbătoarea hramului în anul 2020

Românii din Suedia sunt alături de familia Cameliei Smicală!

Sărbătoarea hramului în anul 2021

Liturghie Arhierească de hram, în mijlocul românilor din orașul Uppsala

Sărbătoarea hramului în anul 2022

Parohia Românească „Sfinții Trei Ierarhi” din Uppsala, Suedia, și-a cinstit astăzi ocrotitorii. Biserica parohială mai are și alți ocrotitori, printre ei numărându-se și Sfântul Mucenic Ulfrid din Uppsala, întrucât din comunitate fac parte și numeroși credincioși suedezi. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord. Ierarhul a sfințit icoanele de pe catapeteasma bisericii și le-a vorbit credincioșilor despre vameșul Zaheu, afirmând că el este un model de pocăință.